24
marras
2016

EU:n ja Turkin vaikea suhde

EU:n ja Turkin suhteet ovat jälleen viilenneet heinäkuun puolivälissä tapahtuneen epäonnistuneen sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen.

Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin hallinto aloitti massiiviset ”puhdistustoimet” yhteiskunnan eri aloilla. Käytännössä 110 000 sotilasta, tuomaria, toimittajaa, opettajaa ja muuta yhteiskunnallisten alojen toimijaa on pidätetty tai erotettu virastaan.

Turkki kaltoinkohtelee myös vähemmistöjään, joista merkittävimpänä vainon kohteena on ollut suuri kurdivähemmistö. Samoin huonoja uutisia on kuultu maassa oleskelevien pakolaisten tilanteesta.

Turkki ei tunnu EU:n huolista välittävän. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi asian myös suoraan ulkoministeri Soinille ministereiden välisessä puhelinkeskustelussa hieman yli viikko sitten. Saksan ulkoministerin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Çavuşoğlu ilmoitti muun muassa olevansa väsynyt EU:n kaksinaamaisuuteen ja maahansa kohdistuvaan alentuvaan asenteeseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on myös painostanut EU:ta päättämään Turkin jäsenyydestä vuoden loppuun mennessä, muuten Erdoğan aikoo järjestää kansanäänestyksen jäsenyysneuvottelujen jatkamisesta. Yhä enemmän alkaa vaikuttaa siltä, että Turkin nykyinen hallinto ei itseasiassa haluakaan lähentyä EU:n kanssa, vaan pikemminkin päinvastoin.

Toisaalta voidaan kysyä olisiko EU:llakin peiliin katsomisen paikka. Onko Turkin EU-jäsenyys lopulta realismia vai ikuisesti tulevaisuuteen siirrettävä porkkana ja neuvotteluvaltti. Voitaisiinko Turkin ja EU:n suhteita kehittää tehokkaammin jollain toisella tavalla?

Parlamentin täysistunnossa keskusteltiin tällä viikolla EU:n ja Turkin suhteiden tulevaisuudesta.

Mielestäni jäsenyysneuvottelujen hyllyttäminen on nykyisessä tilanteessa perusteltu päätös. Turkista ei voi tulla EU:n jäsen, kun sen teot poikkeavat niin suuresti eurooppalaisesta arvomaailmasta. Perus- ja ihmisoikeuksien sekä oikeusvaltioperiaatteen on toteuduttava ennen kuin Turkista voi tulla EU:n jäsen.

Olisi kuitenkin tärkeää, että keskusteluyhteys EU:n ja Turkin välillä säilyisi. EU:lla ei ole varaa menettää toivoansa Turkin suhteen, joka on tärkeä strateginen kumppani muun muassa pakolaiskriisin hallitsemisessa.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Katso videotervehdykseni Strasbourgista.